symptomen

Als het apparaat helemaal niks doet, kijk dan eerst goed naar alle onderdelen. Er zijn verschillende symptomen die je een aanwijzing kunnen geven waar het euvel eventueel zit.

Begin bij de stekker: zijn de pootjes goed en zijn ze even lang?
Als de stekker op een pootje gevallen is kan het gebeuren dat deze inwendig afbreekt en een stukje naar binnen schiet. Het te korte pootje raakt dan niet meer het stopcontact.

Is het snoer niet beschadigd? Zitten er geen draaien en knoesten in?
Is de isolatie uit de stekker getrokken dan is er een grote kans dat ook de koperen kern uit de pootjes is getrokken.

Zitten er draaien en knoesten in de draad dan duidt dat op een breuk inwendig in de draad. Het is verstandig zo’n draad in te korten of te vervangen.

Is de isolatie van de draad ook in orde aan de apparaat zijde?
Net als aan de stekker zijde moet de isolatie bij het apparaat goed tot in het apparaat zitten.
Zie je de aders, dan is dat niet goed.

Kijk goed of je witte vlekken op het apparaat ziet. Dit duidt meestal op waterschade.

Dit is vaak vervelend want water en elektriciteit gaan niet goed samen en sloopt vaak veel elektronica in het apparaat.

Maak het apparaat open (stekker uit het stopcontact natuurlijk).
Bekijk de aansluiting waar het snoer binnenkomt. Zit dit goed onder de trekontlasting? Zijn de koperen uiteinden goed aangedraaid in het kroonsteentje? Jutter een beetje aan de draadjes als deze vast gesoldeerd zijn en kijk of je beweging bij de soldeerplekjes ziet. Het soldeer glimt vaak. Als het dof is kan dit duiden op bros soldeer en geen goed contact maken.

Nu kun je met de universeelmeter kijken of de draden goed zijn van de stekker tot het apparaat. Meet van de ene pen van de stekker naar de blauwe draad en van de andere pen naar de bruine. In de cursus meten is weten zie je hoe je dit kunt doen.

Als er een zekering in het apparaat zit, zit deze meestal vlak bij de ingang waar het snoer binnenkomt. Deze zekering kun je ook weer doormeten met de universeelmeter.

Voel en luister ook naar de aan- en uitknop. Deze moet je meestal horen schakelen of meet deze met de universeelmeter.

Bekijk ook de print. Zitten er zwarte vlekken op? Dit duidt op een overbelast onderdeel of kortsluiting. Ga ook af op je reukorgaan. Heeft het apparaat een brandlucht? Dan kan dit de transformator zijn die te heet is geworden en verbrand is.

Heeft het apparaat een motor om iets aan te drijven, een laatje dat open en dicht gaat bijvoorbeeld? Dan kan het zijn dat er tandjes van de aandrijftandwielen zijn afgebroken of dat een asje in het tandwieltje los is gekomen en zo het wieltje niet meer mee draait. Bekijk dit door voorzichtig aan het motortje te draaien. ook kan een rubberen snaartje hiervan de oorzaak zijn. Deze drogen uit of rekken uit.

Lekt er water uit een Senseo bijvoorbeeld? Kijk dan naar de rubberen slangetjes. Zijn deze nog soepel of zo hard als plastic? Zijn rubberslangetjes niet gescheurd?

Zo kun je door goed te kijken en logisch na te denken vaak wel wat fouten constateren en met een simpele oplossing een apparaat weer tot leven wekken.

 

 

 

Heeft dit bericht je geholpen?
Dan zien we dit graag in een berichtje hieronder!

* * * Repareren kun je leren ! 

2 gedachten over “symptomen”

  1. In deze leuke cursus hoort voor de les ‘symptomen’ eerst nog de les ‘anamnese’; luisteren naar het verhaal van de gebruiker. (Die blijft in het Repair Café immers bij de reparatie.)
    Maak gebruik van die informatie!

    In het enthousiasme wordt het luisteren naar en goed uithoren van de gebruiker nog wel eens overgeslagen en grijpt de reparateur meteen naar zijn gereedschap.
    Het verhaal van de eigenaar/gebruiker van een apparaat geeft maar al te vaak aan in welke richting je het probleem moet zoeken en goed luisteren en doorvragen voorkomt soms zelfs het uit moeten elkaar halen van een apparaat.

    Voorbeelden:
    1) Senseo deed het soms nog wel als je tegen de watertank tikte > Bijna altijd een lek drijvertje dat steeds minder drijfkracht heeft doordat het zich gedeeltelijk met water vult.
    > Tank of drijvertje vervangen of het drijvertje repareren.
    2) Stofzuiger deed het soms nog wel als je aan het snoer morrelde > draadbreuk bij de stekker.> nieuwe (val-bestendige) rubber of zacht plastic stekker monteren.
    3) Waterkoker doet het wel maar soms vliegt de aardlekschakelaar (“stop”) eruit > Verwarmingselement met aardlek (vaak door punt corrosie van de metalen mantel waardoor er water in het element lekt) Aan de stekker na te meten met multimeter (megaOhm-stand).
    > reparatie niet mogelijk

    Het verhaal geeft vaak ook aanwijzingen over de oorzaak van een defect (verkeerd gebruik en/of onderhoud) en door dit aan de gebruiker terug te koppelen voorkom je het opnieuw stuk gaan van het gerepareerde of een nieuw apparaat.

    Complimenten voor hoe jullie met deze website de mensen proberen te betrekken bij het Repair Café en het zelf repareren.

    1. Alex bedankt voor jouw reactie.

      In de eerste les (Ga na hoe het apparaat hoort te werken) is verwerkt wat jij bedoelt.
      Goed luisteren en intrepeteren geeft vaak al de oplossing voor een probleem.
      Soms is het apparaat niet eens defect!

      Bedankt voor de complimenten
      Georg

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Weggooien? mooi niet!