meten is weten!

 Met de universeelmeter kun je een hoop te weten komen. Je kunt meten of je apparaat een stroomkring heeft (zonder stroomkring geen werking), je kunt meten of er spanning op staat en dat is ook niet geheel onbelangrijk.

Als het apparaat niets doet dan gaan we eerst kijken of er wel een gesloten stroom kring aanwezig is. Misschien snap je hier helemaal niks van maar geen nood, ik ga het allemaal haarfijn uitleggen.

We nemen een schemerlamp als voorbeeld.
Heb je geen kapotte schemerlamp dan komt dat goed uit want dan kun je gelijk zien wat je meet als de lamp goed is! 

Zet de meter op weerstand. Dit is de stand met het tekentje  Ω = Ohm

De meter zal nu O.L aangeven. Er is dus totaal geen weerstand, de weerstandwaarde is oneindig.

Als je de draadjes van de meter tegen elkaar doet dan zal de meter 0 Ohm aangeven. Sommige meters geven een waarde van 0 tot 0,3 Ohm aan.

Een draadje zal dus vaak 0 Ohm aangeven maar ook een goede zekering zal 0 Ohm aangeven; een zekering is ook een draadje. Wordt het draadje langer dan zal de Ohmse waarde toenemen.

In een lamp zit een dun  wolfraamdraadje dat een zeer hoge smelttemperatuur heeft. Deze zit in een glazen bol zonder zuurstof zodat de draad niet snel doorbrand. Soms zie je niet of een lamp stuk is. Dan kun je hem doormeten met je universeelmeter.

Houd de meterdraadjes op de onderkant en de ijzeren zijkant van de lamp. Nu zal de meter ongeveer 64 Ohm aangeven. Als de meter 0.L aan blijft geven, is de lamp stuk!

Hier onder een schematische voorstelling van heel de schemerlamp.

 

We zien de lamp, de schakelaar en de stekker. Op dit plaatje is de lamp uitgeschakeld. De schakelaar staat open en de meter geeft 0.L Ohm aan. Er is dus geen stroomkring.

 

 

 

 

 

 

 

 

We hebben net de lamp gemeten en deze was 64 Ohm. Op deze tekening is de schakelaar aan. Nu is er een stroomkring. Als we nu op de stekker meten dan moeten we rond de 64 Ohm meten.

 

 

 

Heeft dit bericht je geholpen?
Dan zien we dit graag in een berichtje hieronder!

* * * Repareren kun je leren ! * * * * * * Volgende * * *

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Weggooien? mooi niet!